La mort d’Antoni Pitxot (el gran confident)

El passat 12 de juny va morir a Figueres Antoni Pitxot. Pitxot va ser un dels grans confidents dels secrets de Dalí. Pintor com ell es van entendre a la perfecció a principis dels anys 70. Amb Gala ja gran i amb diversos relleus entre els seus secretaris Pitxot aconsegueix que Dalí trobi algú proper, de la seva mateixa ciutat, i de famílies amigues de tota la vida. En definitiva, algú amb qui confiar davant de tants cràpules i especuladors que volten el geni com mosques. No és estrany que Pitxot tingui exposició pròpia al Muse Dalí i que en fos el director a càrrec vitalici.

Antoni Pitxot, però, també viu en primera persona capítols complicats en la vida de Dalí. Des de la mort de Gala a la decisió del geni de retirar-se al castell de Púbol. A Púbol Dalí no volia viure i només atén la visita que li fa cada dia Pitxot, segons ell mateix explicava, l’únic que entenia el que murmurava. Amb l’incendi que gairebé va costar la vida a Dalí, Pitxot fins i tot va haver de declarar en un judici, en haver de justificar la deficient instl·lació elèctrica que tenia el castell. També s’havien discutit l’autenticitat dels quadres de Dalí dels anys 80 que estaven exposats al museu, amb un geni molt envellit i amb Pàrquinson. Amb la seva mort s’envà el gran confident dels fantasmes de Dalí. És provable que mai coneguem els grans i apassionants secrets que segur que guardaven com a tresors infinits. O potser sí?1434123767_913598_1434136920_sumario_grande

A la fotografia, del 1988, es pot veure al president de la Generalitat, Jordi Pujol, fent una visita a un envellit Dalí en la seva habitació del museu-teatre de Figueres, anys després de l’incendi. Pitxot, a la dreta mostra un dels quadres.

R.I.P.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s