Algunes de les crítiques que ha rebut Els fantasmes de Dalí (Columna, 2013)

Algunes de les crítiques que ha rebut Els fantasmes de Dalí (Columna, 2013)

NOSALTRES LLEGIM.CAT
Els amants i detractors de la figura de Dalí s’ho passaran pipa llegint aquest thriller psicològic de Xavier Gual.
Dalí està en hores baixes, més mort que viu, envoltat d’infermeres i de guàrdies de seguretat. Només li queden records, paranoies i el fantasma de la Gala que, de tant en tant, apareix per tornar-lo encara mes paranoic, si és que això és possible.
En un d’aquest estats de semiinconsciència rep una estranya visita. Al principi tracta l’home de mala manera i amb el mateix menyspreu i crueltat amb què tracta tothom, però mica en mica el desconegut és capaç de despertar la seva curiositat amb una notícia bomba: Dalí tenia un germà que, per mes inri, també es deia Salvador.
Segons la història oficial aquest germà va morir de molt petit per culpa d’una malaltia, però la que li explica l’home misteriós n’és una altra de ben diferent.
La història va enredant-se i aclarint-se poc a poc, passant pel paisatges mítics de l’artista. Figueres, Púbol, Cadaqués, Port-Lligat i la Gala són part fonamental d’aquesta novel•la original i sorprenent.

PROPERA PARADA: CULTURA / Salva G.
Tres anys és el temps que ha trigat el Filòleg Xavier Gual (Barcelona, 1973) per documentar i estar preparat per a l’escriptura del seu últim llibre: “Els fantasmes de Dalí”, un thriller psicològic on la realitat i la ficció caminen de la mà. I això es nota i molt.

Gual ofereix al lector els últims dies de vida del geni Dalí, vell i decrèpit, postrat al llit del castell de Púbol, veien l’espectre de la seva dona Gala, i compartint les seves nits en vetlla amb un visitant nocturn que la vol explicar el seu veritable secret, però també fa un repàs al costat més polèmic del mestre, com la seva posició cap a la monarquia, la seva amistat amb el dictador Francisco Franco o la seva passió pels diners, la seva megalomania, el seu narcisisme i les seves ganes d’atreure a l’opinió publica.

Paral•lelament a aquests fets, uns anys més tard, apareixen els veritables protagonistes de la novel•la, Guillem, Héctor i Vicky, però com si fossin els nous Dalí, Gala i Paul Éluard, poeta i primer marit de Gala.

Tota la novel•la és una petita quimera, un somni entre boires, una petita mentida, un engany, un truc de màgia.

Gual convenç amb la seva arriscada proposta traient punta a la mort per meningitis del germà gran de Dalí, anomenat Salvador, com ell.

Però també ens agafa amb la història de Guillem, un obsessionat pel mite i per descobrir el secret de la seva família, des de la seva avia, fins als seu pare i esbrinar la raó de les seu suïcidi.

És veritat que aquesta història, un triangle amorós, capta més la nostra atenció que el que passa a la cambra del mateix Dalí, i són en aquest moment quan la novel•la creix, però sens dubte la veracitat de totes les anècdotes de la vida del geni de Figueres, a més de sorprendre’ns ens alliçonen en la nostra cultura personal. I és que, qui no a visitat el Teatre-Museu Dalí de Figueres? El mateix que va veure, quan encara era teatre, les dues primeres obres del pintor en una mostra de pintura de l’any 1918.

Destacar també les petites paranoies critiques del geni entre els capítols del llibre, que ens acosten encara més a la mania d’un autèntic geni. No cert que tots els genis amb bipolars encara que no tos el bipolars arriben a ser genis? Dalí, Van Gogh, Woolf, Kerouac, Nijinski, Shumman, tots ells autèntics genis amb trastorns bipolars, amb el mateix Guillem el protagonista de la novel•la.

En definitiva, tant si ens agrada Dalí, com si no, gaudirem amb la lectura del llibre, per descomptat, si volem l’obra del pintor el grau serà més gran, i estic convençut que si no ens agrada o no el coneixem prou , ens vindran ganes de visitar tant el Teatre-Museu de Figueres, com el castell de Púbol, o la casa museu de Portlligat o si ens agafar per anar de viatge a Londres, fer una ullada a l’exposició permanent de l’artista en el famós London Eye i que un servidor no va deixar passar l’oportunitat de visitar en una de les primeres visites a la capital anglesa.

US RECOMANO, per Sílvia Cantos
Avui us recomano una lectura apassionant, un thriller psicològic que ens arrossegarà com un espiral dins el fascinant món de Salvador Dalí. Una novel•la addictiva i excitant, tal com va ser la vida i obra del geni de Figueres.

Una nit, un vell i decrèpit Dalí rep una misteriosa visita. Alguns anys més tard, en Guillem, amb el pretext de documentar-se sobre la bogeria del pintor, viatjarà a Figueres i Portlligat, on compartirà estada amb un antic company d’estudis, l’Hèctor, i la seva parella, la Vicky. En Guillem està obsessionat per Dalí, amb qui creu que té més coses en comú a part del deliri. De mica en mica s’aniran descobrint els seus foscos motius.

Xavier Gual és professor de secundària i periodista, té diversos títols publicats per nens, joves i adults. Amb «Els fantasmes de Dalí» ens convida a capbussar-nos en l’univers surrealista del mestre, composant un relat de ficció sobre el declivi dels últims temps de la que, possiblement sigui, la figura més destacada de la història de l’art català fins a la data, l’eclipsi d’un geni que va viure entre llums brillants i agonitzà entre ombres tenebroses.

«Tot artista ensopega després d’assaborir la glòria. El món s’encarrega de ser cruel amb els genis. Només els millors reneixen de les seves cendres i tornen a triomfar abans de morir. Alguns gràcies a la seva mort.»

Amb aquesta novel•la, l’autor teixeix hàbilment una teranyina en la qual desgrana dues històries que tot i ser, d’entrada, fils independents, acaben trobant-se per abraçar-se sorprenent del lector. Una història amb un nucli de personatges misteriosos, que amaguen secrets i fosques intencions que estimulen la imaginació de qui vola per les seves pàgines i que desgrana una col•lecció de paranoies crítiques que et transporten a l’univers de Dalí.

«Els fantasmes de Dalí» és una magnífica oportunitat per descobrir la obra d’un dels més grans genis que ha donat la història, un recorregut per els punts clau de la seva vida: La torre Galatea del seu Museu de Figueres, el Cap de Creus, el castell de Púbol, Portlligat, tot un seguit d’indrets i paisatges que irremeiablement desitjareu visitar un cop finalitzada la lectura d’aquesta novel•la. D’aquestes pàgines es desprèn que Xavier Gual s’ha documentat a consciència abans de posar-se a escriure, la que crec, hauria de ser una lectura obligatòria per a qualsevol persona interessada en Salvador Dalí, que tot i mitjançant la ficció, estableix una diferència entre la persona i el personatge.

«S’havien acabat les festes, les aventures, els viatges.
Se li havia acabat l’art i la capacitat de treballar en condicions.»

Absorbent, excitant, descarat i apassionant, un llibre dali-ciós!! 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s